digipenna

töprengések

Feltétel Nélküli Alapjövedelem

2016. május 22. 21:54 - digipenna

(FNA)

 

Az elszegényedés egyetlen ellenszere a Feltétel Nélküli Alapjövedelem, ami meg fogja változtatni világunkat. Hallgatva a híreket, kimondhatjuk, igen haladunk ebbe az irányba, bár egyelőre nem mindenki. A rendszerváltás óta a magyarországi népesség két része számára megvalósult.

 

Az egyik kisebb rész, a privatizáció nyertesei, akik kötelezettségek, feltételek nélkül jutottak nem elhanyagolható szintű alapjövedelemhez.

 

A másik, a vesztesek csoportja, akik, önhibájukon kívül, lecsúsztak a közmunkás kategóriába, vagy attól is lejjebb. Rájuk a feltétel nélküli kitétel nem vonatkozik, hiszen valamilyen megalázó feladatra kötelezettek.

 

A két kategória gazdasági hatásfoka, a benne részt vevők anyagi különbségek ellenére azonos. Nulla. A privatizáció nyertesei nem pörgették föl a gazdaságot, nem teremtettek családokat eltartó munkahelyeket. A közmunkásoknál, a munka jellegéből adódóan ugyancsak nem képződik számottevő adó és járulékbefizetés.

 

Nézzük, mi történne hazánkban a Feltétel Nélküli Alapjövedelem bevezetése esetén:

  1. Csökkenne a bürokrácia, (központi és önkormányzati szinten egyaránt) hiszen meghatározott időközönként havonta, esetleg hetente az összeg a számlán megjelenne.

  2. A hetenkénti utalást az elején sokan egyet nem értéssel fogadnák, de pont azoknak lenne kedvező, kiknek ez az egyetlen „jövedelme”, mert így a hétről hétre beosztás automatikussá válna.

  3. Az anyagi biztonság, még ha minimális mértékű is, egész más életvitelt tenne lehetővé, mert a kiszolgáltatottságtól való rettegés megszűnése feloldana olyan energiákat, melyek ma nem érvényesülhetnek.

  4. A rendszerváltás után szinte alig van valaki, aki elmondhatja, hiánytalanul megleszek majd évei a nyugdíjkorhatár elérésekor a nyugdíjra.

  5. Egyes már ma meglévő lehetőségeket sokan pusztán amiatt nem tudják kihasználni, mert az jövedelemkieséssel járna. Ingyenes második szakma megszerzése.

  6. Felbecsülhetetlen mennyiségű szürkeállomány megy veszendőbe a felsőoktatás fizetőssé tétele miatt, ezért a FNA ki kell egészüljön a felsőoktatás térítésmentességével. Ez egyrészt azt eredményezné, azok, akik ma anyagi megfontolások miatt nem választhatják a magasabb iskolai végzettség megszerzését esélyhez jutnának és képességeiket itthon kamatoztatnák. Mivel erre most nincs lehetőségük fiatalon hagyják el az országot, így a -ha kicsit összeszedtem magam hazajövök- gondolatot nem követi tett, mert itthon a kinti jövedelmet meg sem közelítőre számíthat csupán, ezért egyre távolabbra tolja a hazatérés napját, ami sokaknál a végleges kint maradást jelenti.

  7. Az egyes egyén és ezzel együtt az egyén környezetének közösségei egészségében olyan pozitív változás állna be, amit ma el sem tudunk képzelni, ezzel az egymáshoz való (emberi) viszonyunk alapvetően megváltozna. Ennek jótékony hatása lenne az egészségügyi kiadásokra.

  8. Az anyai biztonság olyan erőket szabadítana föl az emberben, melyek gazdasági eredményekre vezetnének, hiszen az embernek több ideje lenne hasznos dolgokon törnie a fejét.

  9. Végül, ez arra is kitűnő módszer lenne, hogy a passzivitásba süllyedt társadalom ismét magára találjon, és az egyéni útkeresések mellett a közösségi útkeresés is mindennapjai részévé váljon.

Igen, tudom, erre nincs pénz, jönnek majd a válaszok. Van! Ha akarjuk. Napjaink eseményei bizonyítják, mindenre van pénz, amire akarjuk.

 

Én akarom!

 

És te/Ön?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://digipenna.blog.hu/api/trackback/id/tr448739302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Profvarg 2016.05.23. 15:47:45

NEM
Nagyon egyszerű az érv ellene: az emberek nagy többsége nem fog dolgozni, ha anélkül is meg tud élni minimális szinten... a ma vidéken jellemző munkaerőhiány tovább növekedne, a vidéki vállalkozók tönkremennek, még több embernek nem lesz munkája. Ehhez hozzáveszed, hogy a kormányhivatalokban dolgozók is elvesztik a munkájukat és a munkanélküliség felugrik eddig nem látott szintekre.

MIért nem akarnak az emberek dolgozni, ha minimálisan meg tudnak élni nélküle?
-A belső motiváció hiánya. Az embereknek jelen pillanatban nincs meg a belső motivációjuk arra, hogy jobb feltételeket teremtsenek maguknak.

Vidéki munkaerőhiány: több vidéki vállalkozót ismerek sok helyről (Pécs, Komló, Békéscsaba, Miskolc) és mindannyian arra panaszkodnak hogy nem tudnak KÉPZETT és MOTIVÁLT embereket találni a magyar viszonyok között megengedhető bérek mellett. Igen, tudom ez az osztrák bér harmada, de jelenleg ez van. A fogyasztók nem fizetik meg a magasabb béreket.

The Pervert SpiderMan 2016.05.23. 16:16:54

Az ötlet jó, csak az kéne hozzá, hogy az állam önerőből kitermelje az alapjövedelem költségeit, és ne a már így is végletekig kiszipolyozott adófizetők nyakába rakja ezt a terhet is...

75. Vladys 2016.05.23. 16:29:24

Vegyük el, osszuk szét egyenlően, ez a kommunizmus nevű kísérletben is bevált.

@Profvarg: Szegény rabszolgatartó nem talál heti 6 nap 12 órában minimálbérért elkötelezett dolgozót, ezért csődbe megy. Semmi baj "van helyette 100 másik".

Zsuzsi25 2016.05.23. 16:59:41

NEM. Lefaragni kell a segelyekbol! Nem hozza rakni. Ha ezt bevezetik, nem fognak dolgozni az emberek. Igy nincs ertelme. Minek???? Miert dolgozzak, ha anelkul is megelek??? Hat dobbenet, hogy laran halalkomolyan gondoljak

Afrika steht an der Elbe 2016.05.23. 17:46:16

Jellegzetes neobolsevik (liberális) agyrém.

s 2016.05.23. 17:58:08

@The Pervert SpiderMan: "az állam önerőből kitermelje az alapjövedelem költségeit"

Mert az állam olyan kitermelő típus, mi? Te fasz. Ami az államnál ma van, az tegnap még nálunk volt. Neki nincs pénze, ami van, az onnan van, hogy elveszi valakitől, akinek van. Én nem akarom, hogy amit én munkával megkeresek, azt valaki olyan kapja, aki nem dolgozik. Világos? Ha bevezetitek, akkor lelőlek benneteket, mert ez egy sima rablás.

Lajos Csánó 2016.05.23. 18:03:30

Elgondolkoztató! Meg szüntetni minden segélyt,családi pótlékot,támogatást stb? Nagyon át kellene számolni,megvitatni,mert kérdések sora jönne!Például hány éves kortól járjon,mi legyen a nyugdíjakkal,stb.Az egész adórendszert átalakítani.(ezt amúgy se ártana)

bekerült 2016.05.23. 18:06:49

@Zsuzsi25:

Semmi döbbenet !
Gondolj arra, hogy ma mennyi pénzt fizetünk ki olyan dolgokra, amelyek elvileg a szegénységet segítenék felszámolni és a jövedelmeket biztosítani azok számára, akik nem tudnak érvényesülni.
Ilyen pl. a családi pótlék is.
Ha minden gyerek után járna 25000 Ft., akkor ez is megszűnne !
És megszűnne az a sok intézmény is, amely abból él, nem is akár hogy, a juttatásokat kiosztja a rászorultság szerint.
Iszonyú pénzek tűnnek el a süllyesztőbe ezeken a címeken !
Gondolj csak a Roma Önkormányzatra, meg a többire !

Megszűnnének a koldusok is, ami elég visszataszító jelenség a XXI-ik században !

Igen, nem mennének el az emberek éhbérért dolgozni, mint ahogy most megteszik ezt.
Ez olyan nagy baj ?
Kérdezd meg az érintetteket ! Háromműszakban 100 ezerért, stb. !

És még csodálkoznak, hogy nincs munkaerő ?
Arról már ne is beszéljünk, hogy, ha fizetgetnek, akkor dolgozgatnak is !

A közmunka egy kész röhej !
Ami ezen a címen folyik, az minden, csak nem munkavégzés !
Egy dolgozik, a többi meg nézi, stb. !

A különböző címeken kifizetett pénzekből lehetne finanszírozni ezt a tervet és szerintem érdemes lenne kipróbálni egy pár évig.
Természetesen finomítani lehetne menet közben és ahol szükséges, ott be lehetne avatkozni.

Olyan ember mindig lesz, aki nem szeret dolgozni, vagy nem tud dolgozni a képességei miatt.
Ezeket nem fenyegetné az ellátatlanság réme és élhetnék a maguk szerény életét.
Mert bizony mások az ő nevükben, egészen jól megélnek.

A sok hülye hivatal pedig foglalkozhatna mással és a lényegre koncentrálhatna !

bekerült 2016.05.23. 18:14:34

Amúgy szerintem ez a kérdés a jobboldal számára lenne igen fontos !

Kiütné a baloldal kezéből a szegényekre való hivatkozást és megnyernének egy csomó szavazót maguknak !

2018-ban biztos választást tudnának nyerni vele, de még a 2/3 is valószínű.

Egyben meg is valósítanák az Államháztartási reformot is, ami igen nyögvenyelősen megy.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.05.23. 18:22:51

@bekerült: Köszönöm, valahogy így gondolom én is.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.05.23. 18:24:05

az előbbit @bekerült: -nek szántam, bár veled is egyetértek

_droid_ 2016.05.23. 18:25:06

ja megszunne a burokracia :D
pl a pm tanulmanya 100millios sporolassal szamol a burokracian, mig a program koltsege 2000 millard feletti szerintuk. tehat 100 millio es 2000 milliard. a hulyenek is megeri.

dukeekud 2016.05.23. 18:27:58

Meg ha most nincs is itt az ideje, se tarsadalmilag, se gazdasagilag, de ettol meg biztos,hogy ez a JOVO.
Amugy ha gazdasagilag realissa vallik, akkor felolem johet.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.05.23. 18:32:58

@Profvarg: "... a kormányhivatalokban dolgozók is elvesztik a munkájukat..." Köszi a példát, mert ezek a hivatalok csupán leosztó, elosztó helyek. Hozzátenném még a munkaügyi hivatalokat. Se értékteremtés, se szolgáltatás. Összeírás. Minek?

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.05.23. 18:39:58

@Zsuzsi25: drága! Ma sem dolgoznak százezrek. Valahogy megélnek. Leginkább segélyen. A legnagyobb félreértés talán ott van, hogy - - alapjövedelem - -, azaz csak annyi, hogy emberhez méltón lehessen élni, meghalni.

Zsuzsi25 2016.05.23. 18:40:56

@bekerült: aki nem dolgozik, ne is egyek. Dogoljon ehen! Hat ne rajtam akarjon eloskodni. Ki szeret dolgozni? De komolyan. En pl. sokkal jobbam szeretek mondjuk sportolni, vagy pihenni, vagy olvasni. Megis fel kelek minde nap hajnalok hajnalan, konnyes, faradt szemekkel autoba ulok, es elmegyek dolgozni.

_droid_ 2016.05.23. 18:41:25

amugy ennyire zagyva ervelest ritkan lehet olvasni.
pl:
"Nézzük, mi történne hazánkban a Feltétel Nélküli Alapjövedelem bevezetése esetén:"
"4. A rendszerváltás után szinte alig van valaki, aki elmondhatja, hiánytalanul megleszek majd évei a nyugdíjkorhatár elérésekor a nyugdíjra."
ez tortenne? vagy valami kimaradt innen?

es a tenyszeruseg is nulla.
"FNA ki kell egészüljön a felsőoktatás térítésmentességével"
vs.
"Állami ösztöndíjjal támogatott képzésben folytatható tanulmányok"
www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2016A/7_allami_onkoltseges/71_allami_osztondij
"Nappali, Ösztöndíjas
Találatok (3603)
A keresés túl sok találatot eredményezett. Próbáld szűkíteni a keresési feltételeket!"
www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek

The Pervert SpiderMan 2016.05.23. 19:25:28

@s: Ne haragudj, de sajnos nem fogalmaztam elég egyértelműen, hogy az ilyen hozzád hasonlóan mérsékelt szövegértésű olvasók is helyesen tudják értelmezni a mondanivalómat. Amennyiben figyelmesen olvasod soraimat, akkor feltűnhet, hogy a mondandóm lényege az, hogy mindenki a saját faszával verje a csalánt és gecire ne akarjon több pénzt kihúzni a zsebemből...

Az apokalipszis lovasa 2016.05.23. 19:35:19

Szerintem akik alapjövedelmet akarnak, azok alapítsanak egy kommunát, ott legyen kötelező mindenkinek befizetnie a fizetése 50%-át, aztán osszák el egymás között igazságosan.

Én ki szeretnék maradni belőle, az hótziher.

netnepper 2016.05.23. 19:51:15

Nem fognak dolgozni az emberek és nem is kell majd nekik dolgozniuk. Minek is tennék, ha a mukájukat ezerszer hatékonyabban végzik el a gépek. Miért ásna ezer ember egy vízelvezető csatornát hónapokig, amikor a markoló gépek olcsóbban, hatékonyabban és sokkal gyorsabban megoldják. Annak az ezer embernek viszont továbbra is léteznie kell, ha a társadalom nem akar felbomlani. Márpedig az elitek ezt nem fogják engedni, mivel a társadlom szétesésével a saját addig kivívott pozíciójuk is megszűnne. A komunista/szocialista példálózás nettő marhaság, mivel akkor az teljesen másról szólt. Most viszont a 4. ipari forradalomról van szó, amit társadalmi átalakulások nélkül senki nem fog megúszni. Ráadásul sokan, akik ma még hevesen kikelnek a FNA ellen, a nem is olyan távoli jövőben szintén munka nélkül találhatják magukat, mivel a megszűnő szakmák dominószerűen szüntetnek majd meg korábban biztosnak vélt pozíciókat.

Netuddki. 2016.05.23. 20:15:37

Elmehet annyába aki ezzel a bullshittel tereli el a figyelmet a fidesz lopásiról!

bekerült 2016.05.24. 11:18:17

@_droid_:

A bürokrácia csökkentése elég problémás szokott lenni.
Főleg azon múlik, hogy mit tartunk nélkülözhető munkának és ez nem mentes az érdekektől sem.
Gondolj csak bele, hogy jelenleg hányan és mennyi intézménnyel foglalkozunk a szociális és felzárkóztató, segélyező témákkal.
Mennyi "karitatív" szervezetet és mennyi számító embert tart el ez a biznisz !
Gondolj itt a Roma Önkormányzat Felzárkóztató Programjára.

Akkor még a foglalkoztatási kérdésekről nem is beszéltünk, vagy a továbbtanulók ösztöndíjáról.
Egy 18 éves diák már felnőttnek számít és 50000 Ft-ból simán meg tud élni és azt tanul amit akar.
A Foglalkoztatási központokat is fel lehetne számolni, mert a munkanélküli segélyek se lennének folyósítva.

A PM 100 milliós számítása igen szerény szám, ha 100 milliárdot írtak volna, az inkább reális lenne.

bekerült 2016.05.24. 11:22:11

@Zsuzsi25:

Majd egyszer kirúgnak és nézel, mint a moziba !
Öregen, betegen, azt se tudod mihez kezdjél és senkinek se kellesz !

Majd akkor megnézném, hogy , hogy állsz ehhez a témához !

Móczó József 2016.06.22. 16:07:32

Éljen az FNA!! ÉS a jobboldal itt nem fog semmit se nyerni az FNA-val, mert ezt MI LIBERÁLISOK és Baloldaliak hozzuk be!! Az Alapjövedelem egy EMBERI JOG is egyben!!
süti beállítások módosítása