digipenna

töprengések

Határok

2018. február 16. 20:16 - digipenna

Schengeni Egyezmény

Szeretek térképeket nézni. Valahogy most ez jött elő. Egy lélekszámában Ásotthalommal azonos luxemburgi település neve az Unió egyik legfontosabb egyezményével forrt össze. Schengeni Egyezmény. Az EU tagországainak polgárai a Schengeni Egyezményhez tartozó országok határait, határellenőrzés nélkül léphetik át.

A kékkel jelölt országok polgárai szabadon járhatnak át egymáshoz. Legyen szó üzleti útról, hétvégi bevásárlásról, netán ott élő családtag, ismerős meglátogatásáról. Mondjuk egy német átmehet a svájci Büsingen településen élő rokonához, ami amúgy közigazgatásilag Németország. Egy osztrák átsízhet, átszánkózhat déltirolba.

Na most, tegyük föl, Mari néni meg Józsi bácsi át akar menni Eszékre a dédunoka keresztelőjére. Nagyon vallásosak, elzarándokolnának, amikor egészségük engedi Csíksomlyóra. Mivel hajdanán nagy család volt az övék, Újvidékre is elmennének. Meg Ungváron is van egy még élő unokatestvér.

Gondolom, mostanra mindenki kitalálta, Mari néni meg az ő Józsi bácsija bizony ki nem teheti a lábát úti okmányok nélkül, melyeket a határon szépen elvesznek, megnézik, hogy a két sok évtizedet egymás mellett megélt öregember nincs-e valamilyen körözőlistán.

Kedves brüsszeli nénik, bácsik! Nem tennétek meg végre a nemes gesztus, hogy ez a sokat meg- és átélt öregembert ne zaklassák már! Vagy benneteket csak az érdekel, hogy zavartanul átugorhassatok a szomszéd országba, ha ott éppen ezt, vagy azt, esetleg amazt olcsóbban megvehetitek mert éppen leárazás van?

A mellékelt térképen a zölddel jelölt országok az EU tagjai, de kívül esnek a Sengeni Egyezményen amit persze úgy jelölnek, hogy majdani csatlakozók.

schengein_hatarok.png

 

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://digipenna.blog.hu/api/trackback/id/tr4213675548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2018.02.17. 14:04:46

Jaja, ez szép elképzelés. Csak kéne valami megoldás a közös szociálpolitikára is, ugyanis a fejlett régiók elszívják a járulékfizetőket, nálunk meg maradnak a járulékosok. Egyébkén gyönyörű eszme a szabad mozgás, csak kicsit számoljunk is kéne a nagy eufóriában.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.02.17. 21:13:16

@nemecsekerno_007: Van egy ki nem mondott része is az írásnak, hogy pont nekünk magyaroknak nincs megengedve a szabad szomszédországjárás. Persze igazad van, kár, hogy kevesen értik.

Gerardus A. Lodewijk 2018.02.17. 23:32:58

A schengeni vívmányoknak csak az egyik (mégpedig kisebb) része az ellenőrzés nélküli határátlépés, ennél mennyiségben és jelentőségben is nagyobb részt tesznek ki a büntetőügyekben folytatott együttműködés szabályai. Románia és Bulgária felvételével szemben éppen ez utóbbi téren vannak igen komoly kétségei több tagállamnak, közelebbről az ottani közélet - különösen az igazságszolgáltatás - tisztaságát illetően.

@nemecsekerno_007: Magyarország egészén egységes szociálpolitika van, mégis pl. Győrben sokkal kedvezőbb a járulékfizetők és a járadékosok aránya, mint mondjuk Ózdon. Vagyis ezen arány felborulásában nem biztos, hogy jelentős szerepe van a szociálpolitikának.

nemecsekerno_007 2018.02.18. 10:15:14

@Gerardus A. Lodewijk: "Magyarország egészén egységes szociálpolitika van, mégis pl. Győrben sokkal kedvezőbb a járulékfizetők és a járadékosok aránya, mint mondjuk Ózdon."

- Valóban, de azért a kassza az közös, vagyis mind az ózdi, mind a győri ugyanoda fizet és ugynonnan kapja

"Vagyis ezen arány felborulásában nem biztos, hogy jelentős szerepe van a szociálpolitikának..."

- Jó, akkor ezen arányt kéne visszabillenteni valahogy. Szociálpolitikával, egységes EU-s jogrenddel, öngondoskodás alapú nyugdíjjal etc...

Nekem tök mindegy, csak rendben legyen az elszámolás, mert ez így lila ködös eszmékbe csomagolt lehúzás. És vannak naívak akik még tapsolnak is neki...
süti beállítások módosítása