digipenna

töprengések

Kimenni - kint maradni - hazamenni

2018. szeptember 01. 08:45 - digipenna

Iszonyatos indulatok szabadulnak el a menni - maradni - hazamenni témában.

Iszonyatos indulatok szabadulnak el a menni - maradni - hazamenni témában.

Egy anyuka írja: ". . . 4 évet Németországban töltött a gyermekem. A tanító néni mesélte, hogy első nap az iskolában mindenkihez odafutott. Te magyarul beszélsz? Majd mindenkit megölelt. Aki ezt érti, az tudja, hogy miért igyekszünk haza…"

Nem értem, miért olyan nehéz elviselni mások, másfajta véleményét? Nem vagyunk egyformák. Összesen több, mint tíz év 2 országban följogosít arra, hogy legyen saját véleményem. Vannak, akik nem bírják idegenben. Ismertem valakit, aki egyet aludt és hazament. Rádöbbent, nem bírja, meg olyat is, aki azt mondta, évek óta nem voltam otthon. Nem kéne ebből olyan nagy ügyet csinálni. Ilyenek vagyunk. Megélünk a jég hátán is.

Le a kalappal mindenki előtt, aki nekiindul a nagyvilágnak és talpon tud maradni. Tulajdonképpen azt sajnálom, hogy ennyi szorgos, dolgos emberről lemondott az ország, ennyi embert kilökött magából.

Mára úgy néz ki, az országban berendezkedett egy meglehetősen nagyszámú népesség, aki jólétét úgy gondolja megteremteni, megóvni, hogy akiket „fölöslegesnek” gondol, elüldözi azzal, hogy nem ad neki megfelelő bért, (élet)lehetőséget. Nem a magamfajta öregember a ti ellenségetek, hanem akik miatt kint vagytok (voltam magam is) szerteszét a nagyvilágban. Egy szerencsénk van, hogy (egyelőre) még szabadon dönthetünk, mehetünk, ahova akarunk. Nem elfelejteni, a németek voltak az utolsók, akik utolsónak engedtek be munkaerőpiacukra - - Freizügigkeit - -  7 éve még Hatósági erkölcsi bizonyítványt kellett fölmutatni (Németországban). Szerencsére ez már a múlt.

Legyetek kicsit lazábbak. Nem kell mindjárt egy anyuka néhány során kiakadni. Ő és a gyereke így élte meg. Nincs ezzel semmi gond, nem kell szpihológushoz vinni emiatt, se az anyukát, se a gyereket. Na, így valahogy.

Oldani kéne a feszültséget, hiszen "egy vérből valók vagyunk". Hagyni kell, élje mindenki a maga életét, akár itt, akár ott.

eu.png

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://digipenna.blog.hu/api/trackback/id/tr1414215061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scott Tenorman Must Die 2018.09.02. 08:00:00

nincsenek indulatok. hisztik vannak. böfög a proli, h menni kell, de marad mert elvan bőven itthon is

röf 2018.09.02. 09:32:42

Aszongya az ellenzék, hogy egymillióan el akarnak innen költözni.
(Ez persze hazugság, de nekünk ilyen ellenzék jutott....)
Aki itthon nem boldogul, az nyugaton sem boldogul.
Az teljesen más, ha valakinek itthon van normális munkája, de több fizuért kimegy...
Erre kellettünk többek között az Ejrópunnyónak....

Tangooo 2018.09.02. 09:41:35

Régebben is volt, aki az akkori kifejezéssel "disszidált" és már két hónap után "törte" a magyart.
Volt olyan is, aki ötven év után jött haza és észre sem lehetett venni, hogy élt máshol is, nem csak Magyarországon.
Aztán van olyan ember is, aki töri a magyart is és az angolt is: őt Heller Ágnesnek hívják.

Ad Dio 2018.09.02. 12:04:39

Ugyan azt tudom mondani Neked, mint a sok jobb-ütődöttnek 2002-2010 közt: higgadjál le és ne rinyáljál. Az, hogy nem olyan politikai kurzus fut, ami neked szimpi, nem tragédia, maximum kellemetlenség. Az üres úbégatás csak hiteltelenné tesz.

curio 2018.09.02. 14:11:16

@röf: Lehet ilyen butaságokat röfögni. De aki elöször a pénz mián ment ki az, eleht, hogy egyszer visszajön, de akkor azonnal látja, hogy az itthoni rend az nem rend hanem diktatúra, méghozzá kegyetlen.
Mivel már egyszer boldogult kimegy újból, ezúttal hossazbban.
Ami az egy millió kivándorlási szándékot illeti, az valóban csak egy szándék. Ám a folytonos nagyot mondok de csak a haveroknak cselekszek ezt egyre inkább erősíti.

nemecsekerno_007 2018.09.02. 14:25:54

Ez így csak lelkizés pedig anyagi vonzata is van. A külföldön dolgozók plussz költséget jelentenek az itthon dolgozóknak mert a nyugdíjat, EÜ-rendszert a mostani befizetésekből finanszírozzuk. Mivel a külföldön dolgozók itthon nem fizetnek semmit a költségeket kevesebb embernek kell fizetnie, vagyis fejenként több lesz így a kiadás. Ez az oka, hogy olyan kevés a nettó bér ami egyben a kivándorlás egyik oka. Ezzel a kör bezárult és csak nézünk mint a moziban meg egymást ekézzük a politika csak adja hozzá a sakálvokált.

nu pagagyí 2018.09.02. 15:23:38

@nemecsekerno_007: Látom te változatlanul mások pénzére ácsingózól. Gondolom támogattad, hogy ellopják a "zemberek" magánnyugdíj-megtakarításait. Ostobaságod eredménye, hogy sajnos neked is spórolni kellene az öregkorodra, ne mástól várd tehát a mannát. Ha esetleg felélnéd a mostani jövedelmed, akkor a gyerekeid büntetőjogi felelősség terhe alatt majd eltartanak, ha lesz nekik miből. A mostani nyugdíjasokat egyébként nem kell féltened, mert a nyugdíjfedezet ellopásán túl, a folyamatosan vont nyugdíjjárulékot is feléli a rezsim (nem teszi már a a nem létező számládra) , abból pont futja - kevesebb járulékfizető mellett is - a mostani nyugdíjasokra, ha mégsem akkor majd húznak egy picit a TAO támogatáson. Neked viszont (jovőbeni nyugdíjas?) valószínűleg szar lesz ezzel a hozzáállással.

nu pagagyí 2018.09.02. 15:30:27

@röf: Nemhogy örülnétek az elvándorlási hajlandóság láttán. Végre csupa nemzeti-keresztény lesz az ország. Igaz, így csak egymást fosztogathatjátok.

nemecsekerno_007 2018.09.02. 15:44:08

@nu pagagyí: Megint baromságokat beszélsz, de mindegy. Értem, hogy próbálod magyarázni a bizonyítványt, de minek?! A manyup egy vicc, csak arra jó, hogy mindig elő lehessen rángatni. Tipikus álmegoldás, annyira vicces, hogy sokan úgy védik mint a Szent Koronát...
Nyílván a nyugdíjamról majd én gondoskodok, de az az én gondom.
Az a forgatókönyv amiről te írsz, az csak akkor valósul meg ha közben nem jön valami gazdasági válság ami borítja a történetet. Akkor fogjuk látni hogy reagál erre a kormányzat: ugyanúgy a cégekről, vállalkozásokról akar majd újabb bőröket lenyúzni mint az MSZP-SZDSZ kormány v. kicsit beleáll az eltartottak leszalámizásába...
Meglátjuk.

vincent66 2018.09.02. 16:47:11

@nu pagagyí: Neked fogalmad sincs a nyugdíjrendszerről, de a haldokló "magánnyugdíjpénztári" rendszerről sem.
Egy topiktárs jól összefoglta a lényeget...
"A 'manyup' nem volt 'magánmegtakarítás', hiszen az állami nyugdíjalapból sikkasztották el, az nem a magánszemély megtakarítása volt.

Nem volt 'megtakarítás', hiszen államadósságból lett finanszírozva, hiszen a nyugdíjakat változatlanul fizetni kellett, emiatt a 'manyupba' áttolt pénzt államadósságból kellett finanszírozni.

Nem forrásokat teremtett, hogyan is tehette volna, hiszen éppenhogy államadósságból lett, ezért épphogy forrásokat vont el a költségvetésből.

Épp ezzel az államadóssággenerálásával pont a jövőt élte fel.

DE még nyugdíjalapnak sem lehetett tekintetni, hiszen se a 'felhalmozásra', se a hozamra, se a majdani nyugdíjra ( 20-40 év múlva) semmiféle garanciát nem biztosított.

Azt is az államra hagyta.

Semmi más célja nem volt, mint a jórészt külföldi alapkezelők befektetés, kockázatvállalás, költségek nélküli fix nyereségének biztosítása.

Orbán egyik bátor és kiváló döntése volt ennek felszámolása.

AZ a gondolkodás volt mögötte, hogy elég volt abból a 'liberális' metodusból, aminek az a lényege: kockázatok, költségek, veszteségek államosítása, minden nyereség magánosítása.

A manyup a csődbe jutott 'liberális' szemlélet mintapéldánya, közgazdasági képtelenség: államadósságból 40 év múlva fizetendő nyugdíjalapot felhalmozni."

nu pagagyí 2018.09.02. 16:54:44

@nemecsekerno_007: 3000 milliárd volt, most majdnem a duplája lenne a nyugdíjfedezet, ami lehetővé tette volna, hogy a jövőben mindenki abból kapjon nyugdíjat, amit aktív korában megtakarított, mert állambácsi nem zabrálta el amit a bruttó béréből levont. A járulék nem adó, hanem a saját biztosításod. Neked persze ez az egész hülyeség, mert te valószínűleg sohasem a saját munkádból éltél, hanem másokéból. Nem tudok másra gondolni, olyan ember esetében, akinek nem fáj, hogy ellopják a saját pénzét. Persze lehet, hogy csak ostoba vagy és nem tartozol a tolvajok közé. Utóbbi esetben felesleges válaszolnod, mert úgysem érted miről írtam.

nu pagagyí 2018.09.02. 17:06:38

@vincent66: Ha jól tudom, ki volt fizetve minden nyugdíj akkor is, tehát nem sikkaszthatták el a nyugdíjalapból, így hangzatos kijelentésed sajnos az ostobasággal határos. Az adó és járulék amúgy is törvényekkel szabályozható, ha nem futja az adott célra, akkor emelnek rajta annyit, hogy fussa, ahogy most is csinálják. Ma egyébként nincsenek már önálló TB kasszák szabadon és átláthatatlanul keresztfinanszíroznak össze-vissza. A TB járulék időközben adó lett (SZOCHO), amit arra csesznek el, amire csak akarnak és így persze szabadon riogathat a rezsim a nyugdíjrendszer összedőlésével, megindokolandó miért nem kapsz majd a befizetéseddel arányos nyugdíjat.

nemecsekerno_007 2018.09.02. 17:08:44

@nu pagagyí: Jaja, már csak azt a 20-30 évet kellett volna kibírni IMF hitelekkel, meg valahogy elmaszatolni a túlzottdeficit-eljárást :D Esetleg adót, meg járulékot is lehetett volna még emelni :)
Nem tudom honnan szeded ezeket a baromságokat....

"Fentiek alapján megállapítható, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszer első 6 évében még hellyel-közzel a tervezett modell mentén működött, de 2002-es évtől gyakorlatilag teljesen elszakadt a tervezett körülményektől, messze terven felül növelve az államháztartás terheit (lásd 4. tábla). "

hu.wikipedia.org/wiki/Mag%C3%A1nnyugd%C3%ADjp%C3%A9nzt%C3%A1r

Ha nem állunk át a felosztó-kiróvó rendszerről egy biztosítás alapúra, akkor csak a sz@rt pofozzuk serényen. Ezt csináltuk a manyup-al is, csak arra jó, hogy körbe lehet hordozni mint egy véres kardot.

nemecsekerno_007 2018.09.02. 17:12:24

@nu pagagyí: "Ha jól tudom, ki volt fizetve minden nyugdíj akkor is, tehát nem sikkaszthatták el a nyugdíjalapból..."

:))))))))) Ebből látszik, hogy lövésed nincs miről beszélek :D

kiskutyauto 2018.09.02. 17:42:16

Nem vagyunk egy vérből valók! Pont itt a probléma! A magyar nemzet régesrég kihalt, az utolsó kevéske írmagunk a két világháború törölte el... Meg kéne érteni hogy nemhogy tiszta, hanem egyáltalán magyar vér az országban gyakorlatilag nincs (mert ha van is némi kevés, az olyan kevés hogy elhanyagolható statisztikai határon kívül esik)... egy vegyes, össze vissza telepített, szétvagdalt ország és nép vagyunk, még jó hogy széthúzás van, szükségszerű és természetes... De azt kéne felfogni hogy nem a középkorban vagyunk! Amikor még a vér kötelezett, meg a vér dominált stb... XXI században vagyunk , amikor a felvilágosult kisebbsége (sajnos... mivel az agyhalott barmok sajnos dominálnak tobzódnak tenyésznek) az emberiségnek már érti és gyakorolja azt a primitív és triviális (emiatt még szomorúbb hogy nem érti a sok birka) elvet, hogy AZ EMBER EGY FAJ! AZ EMBERISÉGNEK KELL ÖSSZEFOGNI A TÚLÉLÉSÉRT és nem csak praktikusan mert muszáj, hanem mert morálisan így is helyes, és értelmes jólelkű embereknek ezt magyarázni sem kell, mert jön magától e triviális és logikus gondolat. Az agyhalott birka zombitömeg természetesen hörög, hogy fújj libsik, fújj multikulti és az ősi beteges lezárt határok torz elvében kábuldozik (mert a hatalom erre mosta és mossa az agyát, erre programozza, és ezek csak azt képesek gondolni és csinálni amire programozzák őket semmi mást). Orbán minden egyes szava de még a névelők és kötőszók is hazugok, így hát nyilván az Európa keresztény lesz vagy nem lesz mondata is... kizárólag önérdekek mentén csinál bármit is és nyilvánul meg. csak a haszon, profit, vagyon és hatalom vezeti; amihez ugyebár erős és erőszakos szövetségesek kellenek, azok nélkül nem megy... a kereszténység kapálózik mert évszázadok óta hanyatlik csillaga 1000 terrordiktatúráját vágyja vissza, bármi áron... De fejlődünk azért és beindult hálisten a folyamat a glóbuszon, hogy az embertömegek szépen lassan de biztosan ébredeznek, ilyen maszlagokkal már nem nagyon lehet etetni őket, még az agymosható és agymosott birkatömegek közt is egyre többen kiáltanak fel, hogy de hát ez így nem frankó gyerekek... a populizmus még hatásos, de látványosan csökken ez az effektivitás, kis elbutított nemzetek és országok persze még bekebelezhetők. De Magyarország bolhafitty világszinten, hiába vergődik a törpehitlerünk, mikro szinten még sikeres lehet, makro szinten a csúnya bukása garantálta, de nincs sok vissza és az itthoni kereteken belül is így vagy úgy de bukni fog... rajta múlik, hogy csúnyán vagy elviselhetően történik ez meg... Ott hibázott, hogy azzal ámította magát, hogy egy egész nemzetet el tud hülyíteni, visszabutítani barbár középkori szintre, és akkor majd ő szent császárként uralkodik, minden úgy lesz ahogy akarja, mindenki elhisz neki mindent... semmi értelme nem volt hogy csalással manipulációval egyébként kialakította ezt a helyzetet, mert minél többet rabol össze, minél több mindenkit fizet le és állít maga mellé vagy zsarolással, vagy lekenyerezéssel, ez egy egyre duzzadó lufballon egy légvár, minél nagyobbra fújja fel, annál nagyobbat durran... Az országból 10 év alatt EGYMILLIÓ EMBER MENEKÜLT EL!!!! Ez az egész magyar történelem LEGNAGYOBB EXODUSA... több mint fele fiatal a kivándorlóknak, és 80%-a eme nagy halmaznak ORBÁN VIKTOR ÁMOKFUTÁSA ÉS ORSZÁGROMBOLÁSA MIATT MENT EL. Sokan pl azért, mert "ha maradnék akkor felgyújtanám a parlamentet és nem akarok börtönbe kerülni vagy meghalni", ma már mindenkinek van vesztenivalója, szépen csendesen lelép inkább, minthogy bajba sodorja a többieket, mégha a végkifejlet nekik is jó lenne, de kérdés hogy ez milyen áldozatot ér meg...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.09.02. 21:02:27

@röf: Beeezzeg 2010 előtt milyen csudafasza ellenzék jutott nekünk.

röf 2018.09.02. 21:04:37

@curio:
Értelek.
Szóval innen a kegyetlen diktatúra miatt távoznak...
Nem zavar, hogy ez Amerikai Népszava szintű marhaság...?

Emmett Brown 2018.09.02. 21:07:45

@nemecsekerno_007: ha valaki kimegy, és az állását betöltik, akkor nincs semmi gond, egy külföldön dolgozó plusz egy itthon dolgozó jobb mint egy itthon dolgozó plusz egy itthoni munkanélküli.

vincent66 2018.09.02. 22:15:02

@nu pagagyí: Persze, hogy ki volt fizetve a nyugdíj akkor is. Viszont ez csak azért lehetett, mert a magánnyugdíjpénztárba csatornázott összegek mértékével megegyező összegű hitelt vett fel az állam. Különben mi a túróból fizették volna a nyugdíjakat?
Akkor erről ennyit, ki menmyire van képben a témában.

curio 2018.09.02. 22:26:02

@röf: tartok tőle, hogy nem az én fejemmel van baj, hanem a tieddel, bár elfogadom, hogy van az pénz amiért egyesek a saját mamájukat is hülyének nézik, ha az véletlenül erre a görbelábú futbalist királyságára valami rosszat mer mondani.

nemecsekerno_007 2018.09.03. 11:39:36

@Emmett Brown: Nincs a f@szt, ez annyira szimpla matek, hogy még talán te is megértenéd. Már ha akarod :)
Az itthon munkanélküli az feltételezés és semmi köze az egyenlő teherviseléshez...
Egyébként a Fidesz ezt játsza most, próbálják kinövekedni a hiányt. Persze a hiány újratermelődése mindig kódolva van a rendszerben én meg arról beszélek... Meg arról, hogy jó lenne kinőni a szocializmusból, meg a nyugati jóléti modell illúziójából is...

röf 2018.09.03. 19:07:21

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Hááát 2010 előtt baromi mindegy volt, milyen az ellenzék.
Nem ott volt a probléma.

Pöff 2018.09.06. 23:26:13

@röf: Mi számít boldogulásnak?

netto 200? netto 300?
éhen halni sok, élni kurva kevés
még a netto 400 is lassan a futottak szint., pesten már abból is csak vegetálni lehet
és akkor a 329-es Forinttal és értéktelenedéssel még nem számoltunk.
süti beállítások módosítása