digipenna

töprengések

A világ (általam ismert) leghülyébb fogadása

2018. február 24. 20:57 - digipenna

avagy a legzseniálisabb marketingfogás

 

A világgá mentem első nyara Hollandiában tele volt (kellemes) meglepetésekkel. Hétvégeken beültem az autóba és irány a környék. Ha már itt vagyok, lássak is valamit. Egy ilyen kis környékismereti túrán akadt meg a szemem, meg a lélegzetem a képen látható dolgon. Kérdem a komát, mit csinálsz ott? Dobj föl egy üveg sört és elmondom.

Azon ne múljon, megyek be a vendéglőbe, és mondom, kérek egy üveg sört a madárnak. A köszönöm, nem kérek vissza után, kérdezés nélkül jött a magyarázat. Tudod, - - Holland ha akarod, ha nem, tegez. Évek alatt egyszer szóltak utánam úgy, hogy meneer (úr, uram) a pénztárnál bevásárláskor. Meneer, itt hagyta a sajtot, kiabált utánam a pénztáros. - - az úgy volt, hogy volt a vendéglő előtt egy szép, árnyékot adó fa, amit kivágtak. A tulaj úgy berágott, hogy leásott egy vastag oszlopot és ráírta, itt egy fa állt. A madár, aki most fönt ül a fán egy napon a sokadik sör után azt mondta neki, tegyél föl egy széket is rá, hadd lássák messziről az emberek. Ha fölülsz rá, csináltatok egyet. Ha lesz ingyen sör, áll a fogadás. Hát, így kezdődött. Azóta minden évben, ha jön a jó idő (hollandoknál ez mást jelent, mint nálunk) kikerül az oszlop a székkel, a madár meg ott ül. Ha végig tudja csinálni, egész évben minden nap kap ingyen egy pohár sört.

Előbb csak helyi látványosság volt, de miután kijött egy tévés csapat, azóta buszokkal járnak ide az emberek az egész országból, hogy megnézzék a madarat, meg persze bejönnek ide hozzánk is inni, enni, beszélgetni.

Ja, hogy hogy és miért kerültem a tulipánok földjére? Egy megvalósult projekt után az utolsó hazai munkaadóm és én eltérően értelmeztük a jutalékszámítás módját, de végül mindkettőnk legnagyobb megelégedésére sikerült a dolgot megoldani, mégpedig a munkavállaló részéről történő fölmondással. Túl az ötvenedik életévemen nem volt olyan rossz megoldás. Akkor mondtam, hogy világgá megyek. Nem, nem haraggal váltunk el, mert akkor már volt pár tapasztalatom azzal kapcsolatba, hogy a legnagyobb pofon mindig a legjobbkor jön.

madarember.JPG 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://digipenna.blog.hu/api/trackback/id/tr413695210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása