digipenna

töprengések

Nem ilyen EU-t akartam!

2018. március 08. 15:06 - digipenna

A rendszerváltás óta a legfontosabb kérdés a migráció, meg az EU belüli szabad mozgás.

A rendszerváltás óta ez a legfontosabb kérdés. A migráció meg az EU belüli szabad mozgás. Ember, árú, szolgáltatás, internet. Kis emlékeztető. Belépésünk után szinte minden egyes tagország távol tartotta magától a keleti munkavállalókat. Aztán páran megnyitották munkaerőpiacaikat. A németek az utolsók voltak, akik úgy hét évvel ezelőtt szintén nyitottak. Addig, úgy a munkavállaló, mint a jövendőbeli munkaadó akár több hónapig is tartó bürokratikus tortúrán esett át. A kiadott engedély arra jogosított föl, hogy kizárólag az engedélyezett cégnél dolgozhatott a munkavállaló, ami nem kis kiszolgáltatottságot jelentett. Amennyiben munkaadóváltás merült föl, kezdődhetett minden előröl.

Aztán jött a „nagy menet”, ami alapjaiban változtatta meg a migráció kérdését. A keleti munkavállalók -és azok országai- érthető módon vegyesen fogadták az előállt helyzetet, hiszen jogaikat addig csak hosszas pereskedéssel tudták érvényesíteni. A családi pótlék több éves huzavona és EU bírósági határozat után rendeződött rövid időre, mert a nyirbálása megkezdődött.

Aztán van ugye a szabad letelepedés joga, ami a keletieket a jövedelmi viszonyok miatt hátrányosan érint. Ugyanez mondható el a földvásárlást illetően is. EU-s pénzekkel agyontámogatott nyugati parasztok könnyen vásárolhatnak földet, mert van miből. Leszámítva a mondást, hogy a magyar föld nem eladó, van egy valóban komoly veszély azt illetően, ha az intenzív állattartás nemkívánatos melléktermékét a hígtrágyát nézzük. Németország egyes részein már ki kellett vonni az élelmiszertermelésből bizonyos területeket, a nitráttúltengés miatt, ami már veszélyezteti a felszín alatti ivóvízkészletet.

Amennyiben mindkét oldal, az én tehetem, meg a velem tehetik meg arányait vesszük, akkor a velem tehetik meg sokkal súlyosabban kerül latba. Éppen ezért helyes a következtetés, hogy az országok erejük arányában egyre többet akarnak a maguk javára eldönteni, esetleg így védekezni.

Félő, hogy „a kormányzati hatalom erősödése” oda vezet majd, hogy a magát erősnek tartó egyik napról a másikra, az évek, évtizedek alatt kialkudott EU-s szerződéseket hatályon kívül helyezi. Ha lehetett a „wir schaffen das” -szal, akkor bármivel lehet a jövőben, ami csupán akarat és erő kérdése.

Nem ilyen EU-t akartam!

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://digipenna.blog.hu/api/trackback/id/tr4413724814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.09. 12:23:38

Csak ilyen EU lesz, míg meg dől Brüsszelben a liberó rend.

morph on deer 2018.03.09. 12:37:47

“Aztán van ugye a szabad letelepedés joga, ami a keletieket a jövedelmi viszonyok miatt hátrányosan érint.”

Ha lennél szives ezt árnyalni kissé, sokat segítene a szándékod megértésében!

Mármint az a hátrány, hogy én lakhatok Portugáliában, mert tetszik a klíma, vagy az, ha egy holland befektető megvesz egy - amúgy elnépteledésre itélt - fél falut, és elkezdi gatyába rázni?

Egyébként a hígtrágya már jó ideje csak szivárgásmentes, szigetelt tárolókban tartható, ez amúgy EU-s követelmény (is).

Tudomásom szerint pontosan erre a célra szolgáltak (volna) a felzárkóztatási támogatások, hogy csökkenjenek a különbségek az EU keleti és a nyugati részei között, és ahogy tudom, térkőben már közel utolértük a nálunk fejlettebb országokat is! De jó!
(Vagy valami ilyesmi...)

nemecsekerno_007 2018.03.09. 12:52:38

Erdekek tartják össze az Uniót, a többi bukllshit. Ha az érdekek túlságosan széthúznak akkor borulhat a történet. A szabad munkaerőáramlás akkor nem okozna egyenlőtlenségeket ha a járulékok is ugyanolyan szabadon áramolnának.

rallus 2018.03.09. 13:09:42

@morph on deer: Végre egy szakember! "Egyébként a hígtrágya már jó ideje csak szivárgásmentes, szigetelt tárolókban tartható," Aztán apáról fiúra száll ott a tartályban és addig a tehenek nem sz.rnak újat, amíg az előző nem szublimál...

flydomi 2018.03.09. 13:28:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Kétszínű hazaáruló.Az unio nem fog megszűni.Akik ki akarnak lépni,kilépnek,,és élvezhetik a "szabadságot".Hűha.Nem 28 ország,hanem csak 8-10 lesz benne.De nagy érvágás lesz. :) Örülni fognak,hogy nem lesz annyi szenny bent. :) A többi meg mehet Putyin és Erdogán papához,mert ezt akarják a híveikel együtt. :)

ostvan1 2018.03.09. 13:32:00

"Nem ilyen EU-t akartam!"
Milyet?
Teljes jogú tagként elég keveset tettünk azért, hogy az EU jobb legyen. Pedig tehetnénk. Ehhez jó ötletek és megfelelő emberek kellenének az Uniós döntéshozatali szervekbe (nem csak automata gombnyomogatók EP képviselőnek). Meg jobban kellett volna felhasználni a kapott EU-s pénzeket (láttam a Baltikumban, hogy lehetett volna jobban is csinálni, pedig ők a Szovjetunióból indultak, mi meg a "legvidámabb barakk" helyzetből. Most meg az utolsó-előttiek vagyunk gazdaságilag, szavunk meg semmi (a migráció merev elutasítása nem program).

arabok balrol 2018.03.09. 13:39:00

@flydomi: "Örülni fognak,hogy nem lesz annyi szenny bent. :)"

Hat nem, nem orulnek hogy az angolok otthagytak oket. S inkabb elengedtek a gorog adossagot, csak ne kelljen kidobni oket az euro ovezetbol.

Tehat igen, az EU nepszerusege igen csekely, es csokken.

rallus 2018.03.09. 13:43:54

Az EU-ba nem barátnak kellettünk, hanem piacnak és munkaerő bányának.
Évekig ugráltattak bennünket a rossz külsejű bürokratáik, aztán a felvételünk után rögtön megértették velünk, hogy minimum másod osztályú tagok vagyunk, de inkább harmad osztályúak. Fillérekért megvett iparunkat lerombolták, a piacainkat elfoglalták.
Akkor még nem is beszéltünk arról, hogy milyen szintű vezetők döntenek ott rólunk....

stim 2018.03.09. 13:59:21

tetszik a cikk, egyetértek vele.

Még valamire felhívnám a figyelmet a migrációval kapcsolatban. "a Bajor Szabadállam évente több pénzt költ menekültügyre, bevándorlásra és integrációra, mint amennyit a gazdaság, a környezetvédelem, és az egészségügy állami költségvetésére ad."

Lehetne másképp is fogalmazni, valahogy így:

Lassan mondom, hogy mindenki értse. Nem lesz a migráció miatt adóemelés.

Ha visszajönnek a szocik és beengedik a migránsokat az olyan többletterhet fog róni a költségvetésre ami hótziher, hogy adóemelést von maga után. Néha olyan érzésem van, hogy néhányan ha nincs megszorítás már nem érzik, hogy élnek. Túl régóta nem volt már megszorítás. Biztos hiányzik nekik. Kell nekik egy jó kis Bokros-csomag újra, hogy érezzék, hogy ropog a csontjuk. Látszik, hogy kívánják.

Alick 2018.03.09. 13:59:50

Igazán importálhatnánk Orbán helyett Nigel Farage-t! :)

arabok balrol 2018.03.09. 14:05:17

@stim: a ballipsizmus migrik nelkul is magasabb adokat jelent, eyt mindenki tudja

mindenesetre migrikkel durvabb es persze a fo ellenseg ma is a kulaksag, akire az orszagnak a legnagyobb szuksege lenne

Andy73 2018.03.09. 14:15:15

Nos, illúzió volt, hogy néhány éven belül felzárkózhatunk a többi uniós országhoz, ahogy a rendszerváltáskor is az volt, hogy néhány éven belül utolérhetjük Ausztriát. Maradjunk annyiban, hogy már az is valami, ha közeledünk a centrumhoz, és nem távoldunk tőlük gazdaságilag és az életszínvonal terén. Ehhez még néhány észrevétel.
1) Amíg 2010 előtt a gazdasági csőd fenyegette az országot, addig most stabil a növekedés, és magasabb is, mint az EU átlagában, tehát most éppen közeledünk hozzájuk, ha lassan is.
2) Nálunk régebbi EU-tagok sem elégedettek, az angolok ki is lépnek, az olaszoknál most nyertek az EU-szkeptikusok, a görögökről meg inkább ne is beszéljünk.
3) Az USA egyes tagállamai között is jelentős különbségek vannak a gazdaság és az életszinvonal tekintetében, pedig ott már több mint két évszázados az unió.
süti beállítások módosítása