digipenna

töprengések

Migráns voltam

2019. március 05. 14:34 - digipenna

avagy gazdasági menekült

Aki „migránsként” lehúzott évtizednél is többet különböző helyeken, tudja a migráció nem igazán megoldás. Se a migránsnak, se a „befogadóknak”. A migráns arra kell, hogy betöltse azt a munkapiaci űrt, amit helyi nem akar elfoglalni, bér, alacsony presztízs, stb. miatt. Ebből adódik is a válasz, két fokozata van a migránsoknak, az egyik a magasan képzett, ezért (helyi viszonylatban is) jól megfizetett, a másik a kevésbé képzett, ami két dolgot is jelent egyszerre.

Egyrészt életben tartja ideig-óráig a helyi viszonyokhoz képest alacsony munkabérrel a versenyképtelen cégeket, másrészt, ebből fakadóan gátolja a befogadást, az integrálódást, hiszen bizonytalan a jövő. Jól mutatja ezt a (németbe) kimenők és hazatérők nagy száma. Minél nagyobb a jövedelmi és ellátási különbség a fogadó és a migráns hazája között, annál nagyobb az esély arra, hogy a migráns kikerül a versenypiacról és belezuhan az ellátási rendszerbe. Így alakulnak ki azok a „zónák”, ahol a migráns már „otthon” érzi magát, nyelvileg, kulturálisan, ami azt jeleni, olyan segélyezési rendszerben találja magát, hogy az jobb számára, mint a hazaköltözés, és ezzel már meg is teremtette a következő segélyen élő generációt.

Ránk (késői EU csatlakozókra) az a jellemző, hogy kimegyünk, ha összejön, maradunk amíg megéri, vagy lépünk máshova, végül haza. Ez esetleg többször is lejátszható, mert otthon azért ott a „hátország”.

Magyarországra irányuló migráció legnagyobb veszélye nem az, hogy elveszik a magyarok munkáját, hanem az, ami odakint történik, hogy a kulturális, képzettségbeli és egyéb különbségek miatt az amúgy is túlterhelt szociális hálóba csöppennek, ahonnan nincs menekvés. Lásd közmunka. Hozzánk is jönnek magasan képzettek (orvosok), de döntően alacsony képzettségűek jönnek a kiment jól képzettek helyére, ami hatással van a minőségre, a munkakultúrára.

Amiért e sorokat írom az, hogy tapasztalatom szerint a „mieink” odakint jól teljesítenek. E jól teljesítés legnagyobb hátulütője, hogy ezek a jól teljesítők idehaza nem tudják átadni élet- és szakmai tapasztalataikat az oktatásból kikerülőknek.

Meg kellene gondolni egy mentori rendszer bevezetését, hogy az előbb említettek továbbadásra kerülhessenek. Persze az oktatás színvonalának emelése elengedhetetlen.

Végül. A migráció azt is jelenti, kiszakadni az addigi környezetből. Családok bomlanak föl ideiglenesen, véglegesen. Gyerekek nőnek föl apa, anya nélkül. Idős szülők maradnak gondoskodás nélkül, védtelenül. Ideiglenesen kint élő gyerekek megpróbáltatásai a felnőttektől sokkalta nagyobb.

Szeretném hinni, van megoldás.
- - - 
(Német statisztikai hivatal adatai magyar munkavállalókról. Fölső vonal kimenők, alsó hazatérők. 
2017-ben 207.025 fő magyar dolgozott németben)

hazaterok.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://digipenna.blog.hu/api/trackback/id/tr4514669683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.06. 12:39:06

Ez nem lehet.

Én úgy tudom a ballib médiákból, hogy Zorbán diktatúrája elől menekülnek az emberek, nem pénzügyi okokból..

midnightcoder2 2019.03.06. 12:54:09

Azt, aki egy hasonló kultúrájú országból megy ki és nem tányért mosogatni, nem migráns hanem expat. Amúgy a cikknek nagy igazsága van. És a probléma pont az, hogy azokban az országokban, ahonnan a migrik érkeznek, pont azért van nyomor, mert az átlagpolgár képzetlen és így nem annyira van esélye itt sem a munkaerõpiacon labdába rúgni. Ráadásul ugyanezért a társadalom szélére szorulva még akkor is jó eséllyel radikalizálódna, ha nem eleve egy az európai kultúrával és értékrenddel ellenséges országból érkezne.
süti beállítások módosítása