digipenna

töprengések

Ha Isten is úgy akarja

2016. január 06. 19:15 - digipenna

Az örömteli hírt követte a megdöbbenés. Magyarország mára olyan helyzetben van, hogy egy több, mint húsz éve alapított cég 10 fő méretű üzem indítása EU támogatás nélkül elképzelhetetlen.

Itt álljunk meg egy kicsit, mielőtt tovább mennénk. Olvassuk el újra.

Nem, nem céggel van gond, nem is az önkormányzattal. Ők, teszik, amit a keretek engednek. A keretekkel, a keretek alkotóival van gond. Sokan erősnek/bántónak fogják érezni a kijelentést, törvényalkotók, akik nem képesek olyan gazdálkodási keretek megteremtésére, hogy tíz fő munkahelyteremtése nem lehetséges EU támogatások nélkül, nem kaphatnak legközelebb fölhatalmazást közös dolgaink intézésére. Az azért elképesztő, hogy egy cég a maga erejéből (a megtermelt haszonból) nem képes fejlődni.

Mi itt egy (őshonos) mezőgazdasági környék vagyunk és sehol egy a térségre szabott integrált területfejlesztési koncepció. A gazdasági kormányzat megelégszik azzal, hogy hungarikummá nyilvánítja az őröltpaprikát, amihez csak annyit tesz, hogy a vetőmagra támogatást ad.

Munkahelyteremtésben gondolkodó önkormányzatoknak nem marad más, mint a hasonló célokat kitűzőkkel szembeni harc, a forrásokért. Egységes fejlesztési koncepció hiányában nincs fejlődési lehetősége a térségnek, mert egy befektető megjelenése esetén megkezdődik a bármi áron való megszerzés, akár a másik (települések) kárára is. Így a munkavállalók jövedelmi viszonyaiban kedvező változás nem várható.

A helyben termelt mezőgazdasági termékek magasabb feldolgozottsági fokát kell elérni. Gyártás, szolgáltatás területén pedig a modern gyártóeszközök fokának emelése kell legyen a cél. A tartós jólét alapja a helyi kisvállalkozások sokasága. Ennek megteremtése állíthatja csak meg a fiatalok elvándorlását az ország fejlettebb régióiba és külföldre. 

http://www.kalocsa.hu/harom-uzem-letesulhet-varosunkban-2018-ev-vegen/

http://www.kalohirek.hu/varoshaza/teheneszet-sajtuzem-es-fagyigyar-letesulhet-kalocsan-26-millio-ipari-ingatlaneladasokbol  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digipenna.blog.hu/api/trackback/id/tr138246886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása