digipenna

töprengések

Apu, te is loptál?

2016. május 07. 21:13 - digipenna

Hosszabb utazások a legalkalmasabbak dolgok kibeszélésére, mert akik együtt indulnak el, együtt is akarnak megérkezni úti céljukhoz. Kettesben ülünk az autóban a gyerekkel. Szól a rádió. Zene, zene, zene, időnként hírek, meg hogy ki támogatta az időjárás jelentést, de egyik se jut el a fülünkön keresztül a tudatunkig. Beszélgetünk. A ma ki mennyit lopott (pályázatot nyert) hír kapcsán egyszer csak mellbe vág a gyerek kérdése:

Apu, te is loptál?

 

Majd csönd. Se a gumik, se a motor hangját, se a 9-es hangerőn álló rádiót nem hallom. Csak a kérdést. Jön vissza, újra és újra:

 

Apu, te is loptál?

 

Szerencsére a bekapcsolva maradt GPS figyelmeztet. Térj le jobbra. Kis idő múlva, cél a jobb oldalon.

 

Visszafelé egyedül be az első parkolóba, mert a kérdés miatt azt érzem, jobb most megállni, mielőtt kényszerből meg kellene. Apu, te is loptál? Nagy szerencse, hogy a gyerek kérdezte, így nem kellett azonnal fölháborodva visszavágni valami gorombasággal. De most tényleg, én is loptam? Lepereg egy csomó dolog és tippelgetek, igen, igen, nem, nem, nem. Szerencsére jön a gondolat, definiálni kéne ezt a lopás dolgot, mert enélkül nem lehet eldönteni, mi a lopás és mi nem.

 

Mindjárt az elején kétfelé kell osztani. Rendszerváltás előttire és utánira. A rendszerváltás előttivel hamar megvagyok. Nem, akkor nem loptam/loptunk. Igaz, sok mindent csináltunk munkaidő alatt, meg a cég anyagából, de ez akkor olyan fizetéskiegészítésféle, meg kényszer volt. Ha a kapunak a zsanérja letört, vittük a kis trafót meg pár pálcát és megcsináltuk, Másnap vittük vissza. Akinek kellett vitte, hozta. Kapuzsanér-hegyesztő kisiparos nem volt akkoriban. A téesz fölbomlása idején, amikor aki tehette azt vitt haza amit akart, azt mondta apám, amikor arról beszéltünk nekünk mi kellene, ha csak egy szöget elhoztok azoktól, akikkel évtizedekig együtt dolgoztam, annyi erőm mindig lesz, hogy beleszúrjam a hátatokba a szalmahúzó kulcsot   és tudtuk, az öreg nem viccel.

 

A privatizációnak csak az eredménye jutott. Az elsők között lehettem munkanélküli. Így, még ha talán a sors, vagy (bal)szerencse miatt, erre az időre nyugodt szívvel tudom mondani. Nem. Nem loptam.

 

Hazafelé tartva azonban azon kaptam magam, hogy játszom a gondolattal és vigyorgok, mint a rohadt tök, hogy ha egyszer a pályázati nyertesek gyerekei  fölteszik a kérdést otthon, vagy az autóban, hogy apu, amink van azt te loptad, mi lesz a válasz, mert lesz, még ha hangosan el se hangzik.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://digipenna.blog.hu/api/trackback/id/tr638694890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dekás dezső 2016.05.08. 12:27:25

Dehogy. Apu nem lop. Apu csak mindent megtesz a család szebb jövőjének érdekében. Apu értetek küzd.;)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.08. 12:44:48

Az igazi bátorság nem lopni, amikor lett volna rá esélyed.

Mert úgy nem lopni, hogy esélyed se volt rá nem különösebb tehetség.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.05.08. 12:56:45

@BircaHang Média szerkesztősége: Persze, igaz, de ettől sokkal fontosabb, hogy nő föl egy generáció, amelyiknek kérdései vannak, kellemetlen, mellbevágó kérdései.

gyászhuszár 2016.05.08. 13:00:17

Szerintetek rogan, orban, matolcsi, lezerjani stb es tarsai ugye mind tele vannak kolokkel akik potencialis kerdezok. Csak lesz majd 1 kozuluk (talan Gaspar aki Afrikaig futott szegyeneben) aki majd felteszi nekik ezt a naiv kerdest. Biztos politikusi valaszt kapnak majd a penzembol megteritett vasarnapi ebed aszatalanal.. Mindenki meg fogja kapni a magaet, csak ido kerdese.

gyászhuszár 2016.05.08. 13:03:45

Meg majd jon a válasz:anyad is benne volt, egyutt loptunk. Pl. kis is akarna rogannal mint "ferfival" barmit is kezdeni mint no ha nem lenne ott ahol van. Szerinted gyari munkaskent is menne a basa park es story cimlap cilikevel?

Szalay Miklós 2016.05.08. 13:33:10

Apropó, itt egy írás az érdekek erejéről, arról hogy sokkal inkább azok mozgatják a világot, mint bármi más.

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid071

(A legfelső sor a kép tetején, "Érdekek". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.08. 13:36:17

@digipenna:

Hozzá kell tenni: mi is számít lopásnak? Ez ugyanis nem egyértelmű.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.05.08. 14:05:00

@BircaHang Média szerkesztősége: Ne akard, hogy minden bejegyzésed után, azt írjam, igazd van :)

odamondó 2016.05.08. 15:10:39

@gyászhuszár: hát a rogán egy tipikus szépség.

khell 2016.05.08. 15:23:18

Informatikusként jópár EU-s pályázatban részt vettem, konkrétan elvégeztem a feladatot. A hazai átlag bérnél valamivel magasabb dijon. És? Akkor én loptam?

Jossarian 2016.05.08. 15:27:45

En azt valaszolnam, hogy igen fiam, loptam es teged is megtanitalak hogyan kell. Mert amig ez a sok birka bamulva turi, hogy kopasszak, addig hajra! Aki hulye haljon meg es en/mi segitunk nekik, elvezni azt amiert ok megdolgoztak. Ha nincs igenyuk ra hat nekunk van. Majd ha felebrednek es valamit tesznek is azert, hogy ne raboljak ki oket, akkor majd mi sem lopunk mar tobbet. Igen fiam, csak addig lopj amig nincs kovetkezmenye.

pamut 2016.05.08. 15:56:00

Naiv szemlélet.

Nézd meg Orbán Récsölt meg a kis férjét... alig várják hogy felnőjenek lopásban az apjukhoz.

Amúgy már Orbán apja is milliárdos a tőzegbányáiból, amiket nem is lehetne bányászni az országban mert tilos, szerinted Orbán valaha megkérdezte az apjától hogy lopott-e, vagy inkább segít neki lopni? :D

vajdasagi 2016.05.08. 16:15:08

@gyászhuszár: Pont ezért nem elfogadható Gáspárról írni: ő tűnik az egyetlennek, akit nem szabadna bántani. Aki majd kérdéseivel talán egy icipici elégtételt nyújt nekünk, meglopottaknak.

vajdasagi 2016.05.08. 16:21:51

@khell: Ebben segíthetek: amikor informatikusként EU-s pályázaton dolgoztál, akkor olyan pénzt kaptál, amihez jó eséllyel korrupció is tapadt. Nem azt mondom, hogy tilos az ilyet elfogadni. A gazdaságunk nagyobbik felét az ilyen projektek mozgatják. Az ilyen EU-s projektek egy nagyon kicsiny (igazából elenyésző) része azért patyolat-tiszta. De nem sok esélyed van, hogy pont a Tiéd is olyan volt. Vigasztald magad azzal, hogy Te nem elkövetője voltál a lopásnak, csak áttételes haszonélvezője. De kötelességünk lenne csökkenteni az ilyen korrupciók mértékét.

És ne gondold, hogy magam ennél különb vagyok (sajnos).

2016.05.08. 16:59:12

ha mai gyerek nem azt kérdezte, hogy Apa lopni se tudtál?

midnight coder 2016.05.08. 18:02:52

Biztos lesz, aki megkérdezi. Százból egy. Aztán elmegy Afrikába segíteni a nyam-nyamoknak vezeklésül az apja bűneiért. Az ő fia pedig jó eséllyel azt kérdezi majd meg: apa, hogy lehettél ekkora marha ?

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.05.08. 18:38:22

@midnight coder: Igen, van ilyen olvasata is a dolognak. A közösség megvetését azonban nem lehet semmivel „kivásárolni”. Többeket ismerek, akik sokadik indokként, azt hozták föl mielőtt külföldre mentek, inkább elmegyek, de neki (a helyi vagy környékbeli vállalkozónak) nem dolgozok.

A megvetés emberi tulajdonság, ha anyagi hátrányt nem is okoz a célszemélynek, fájni piszkosul tud.

Péter 2 2016.05.08. 18:54:03

Ezeket a mai fideszgyerekeket már úgy nevelik, hogy számukra természetes legyen, hogy ez nem lopás, hanem nekünkezjár.

khell 2016.05.08. 18:54:17

@vajdasagi: "akkor olyan pénzt kaptál, amihez jó eséllyel korrupció is tapadt."

Nekem arról fogalmam sincs. Megbiztak egy munkával, becsületesen elvégeztem. Nem érzem a legkevésbé sem bűnösnek magam, ebben semmi tisztességtelen nincs.

Szerintem amikor eu-s pénzlenyúlásról van szó, akkor általában arra gondolnak az emberek, hogy egy tanulmányt összeollóznak a netről és beszednek érte néhány százmilliót. Az valóban rablás kategória. De én elvégeztem a feladatot, nem loptam, nem csaltam benne semmit sem.

Péter 2 2016.05.08. 18:58:26

Khell: változnak az elkövetési módok is, de amire te gondolsz, azokban a pályázatokban tipikusan legfeljebb úgy volt lopás, hogy aki elnyerte, annak muszáj volt valahány százalékkal megkenni a döntéshozót, hogy ő nyerjen. De miután már nyert és elvégezte a feladatot, jellemzően (nem azt állítom, hogy nem volt ilyen, csak jellemzően) már minden tisztességes volt. A te lelkiismereted nyugodtan lehet tiszta.

Trisi · www.alphawing.hu 2016.05.08. 19:23:15

@khell: Esélyes, hogy te semmit nem loptál. Onnan látszik, hogy ide kommentelsz :)

Nekem is volt szerencsém ilyen projektben benne lenni és amikor láttam mi megy a háttérben, azonnal felmondtam mihelyst volt másik hely ahova leléphettem. Kevesebb fizetésért, de azonnal leléptem. Nem akartam, hogy a nevem és az a cég bármilyen szinten összefonódjon, egyszerűen az én hitelemet és megbecsültségemet rombolta az, hogy annál a cégnél dolgoztam. A pénz jó volt, de ennyit nem ért.

Itt általában az a lopás, hogy nagyon sok millióért készül valami, amit soha senki nem fog használni, javarészt nem is működik csak az aminek okvetlenül a demón mennie kell. Majd felveszik a horribilis pénzeket, amiket visszaosztanak és offshore és egyéb cégeken keresztül visszaszereznek már szürkén.
Ha kaptál a munkádért 1 milliót kp, akkor örülj neki, de pontosan tudod hogy aki ezt adta, neki 100 millió ugrott a zsebébe és csak egyikőtök adózza le... és az nem a megbízód :)
Ebben pedig benne vannak komoly fősikolák, egyetemek, kis és közepes cégek, offshore cégek és minden amit el lehet képzelni. Persze kiskapura megy mindenki, hogy ne is lehessen jogilag megfogni őket és tényleg nem is lehet, mert ami nincs tiltva azt szabad.

Trisi · www.alphawing.hu 2016.05.08. 19:28:45

@Péter 2: sajnos nem csak fideszgyerekekről szól ez. Ez egy általános országos probléma, mindenféle párttól független. Az éppen kormányzó pért farvizét használják ki, azok akik holnap egy homlokegyenesen más elveket valló párt mögé ugyanúgy be fognak állni, ha érdekeik ezt diktálják. Csak így lehet meggazdagodni, nem eszmék mentén, hanem aktuális hatalom mentén.

Amikor éppen mszp volt hatalmon két évadon át, akkor is pontosan ugyanez ment. Arra csak azért nem emlékezünk mert régen volt és már senki nem piszkálja az akkori dolgokat. De az mdf, szdsz időszakában is ugyanez volt.

Sőt! Van kis helyi kisvárosi lopás is, lásd Gyömrőt vagy éppen a környékbeli településeket. A helyi vezetés lehetőségeket kihasználva ügyeskedik. Üllőn ugyanez megy, van egy kör, akik átvernek embereket, majd lelépnek a pénzel és ehhez még államis segítséget is igénybevesznek. Mert megtehetik!

Péter 2 2016.05.08. 19:50:54

@Trisi: Pillanatig nem gondolnám én sem, hogy korábban nem voltak piszkos ügyek. Csak mostanában kicsit elharapóztak a dolgok, ráadásul amit régen inkább titokban szoktak volt csinálni, pironkodva, lebukástól félve, az ma már törvénnyel előre körbekerítve megy, és ha valaki arrajáró véletlenül megkérdezi, hogy hogy gondolják, akkor jellemzően nekik áll feljebb, hogy nekik jár, meg megtehetik, meg így jó az egész. Másképp fogalmazva: van eltérés aközött, amikor a lopás még csak káló kérdése, meg amikor már ez az elsődleges rendezőelv, és az a káló, amit véletlenül nem visznek haza.

Ebből gondolom, nem naivitásból, hogy a gyerek nem nagyon fog kérdezni, és ha véletlenül mégis kérdezne, akkor elő lehet majd adni ugyanazt a meglepett csodálkozást, amivel most is reagálni szokás a bátortalan kérdésekre.

vajdasagi 2016.05.09. 11:04:06

@khell: Mások válaszoltam helyettem. Teljes mértékben egyetértek velük.

Ne gondold, hogy én különb vagyok Nálad.

Mindenesetre feladatunk legalábbis visszaszorítani az ilyesmit. Nem egy könnyű feladat.
süti beállítások módosítása