digipenna

töprengések

Pályaválasztás, pályamódosítás előtt

2015. november 08. 12:55 - digipenna

Keress jó pénzt, jó szakmával! ---------- Te döntesz!

A nagy kérdés gyerekek, szülők előtt, a továbbtanulás. A nyolcadik után, jön a dilemma: mi legyek. Járjuk kicsit körül a szakmaszerzést. A világ legtermészetesebb dolga, hogy az iskolai eredmények, a szülők anyagi helyzete miatt olyasmit kell tanulni, hogy abból mihamarabb önálló jövedelem származzon.tedontesz1.jpg

Sokszor hallani szólamok szintjén, hogy vissza kell adni a szakmák megbecsülését. Programok, reformok sokasága próbálkozik ezzel, eredménytelenül. Most remek alkalom kínálkozna az oktatási rendszer hiányosságainak ostorozására, de ennek az írásnak nem ez a célja.

Nézzük inkább a járható utakat. Sose felejtsük el, attól, hogy nem színjeles a bizonyítványunk, lehetünk még a társadalom megbecsült tagjai. Egy dolog szükséges hozzá, kis előrelátás és kitartó munka. Persze a mai állapotokból, azaz a realitásokból kell kiindulni, viszont ezeket az állapotokat ne vetítsük előre az idők végezetéig.

Az első, legfontosabb, bármit, bármilyen szakmát akarunk tanulni ezt nem tekinthetjük véglegesnek, mert a technika fejlődésével szakmák halnak el és szakmák születnek. Csak egy példa: szülők, nagyszülők korában a tv szerelő szakma megszerzése volt szinte minden fiú vágya.

Mára az elektronika fejlődése olyan szintre jutott, hogy ezt nem lehet megkerülni. Telefon a kezünkben, laptop a hónunk alatt, számítógép az asztalunkon. Ez a fejlődés azt eredményezi, hogy a fémiparban a piszkos, koszos, nehéz fizikai munkát kiváltják a gépek. Ma már nem egyszerű gépekről beszélünk, hanem megmunkáló központokról. 


Kedvcsinálónak pár ilyen szakma: CNC esztergálás-marás, tömb- és huzalszikra forgácsolás, lézerrel, nagynyomású vízsugárral történő lemezvágás. Itt feltétlenül el kell mondani, a felsorolt stedontesz2.jpgzakmák nagy pontosságú fémmegmunkálást tesznek lehetővé. Érzékeltetésül. Egy hajszál 4 század milliméter vastag. Ezek a berendezések 1 század milliméter pontosságú megmunkálást tesznek lehetővé. Azaz nem hajszálpontosak, hanem sokkal pontosabbak. A legfontosabbról se feledkezzünk meg. Ezekkel a szakmákkal ma (2015-ben) a fejlett országokban nettó 10 euró feletti pénzt lehet óránként keresni. 

Szakma megszerzését bizonyító bizonyítvánnyal, meg 2 éves itthoni gyakorlattal, és a fogadó ország nyelvének elfogadható szintű ismeretével, a bankszámlán az összeg havonta majd kettőezer euróval növekszik, mert sok helyütt ingyen, vagy csekély térítéssel, szállást is biztosítanak. Itt szólni kell az elfogadható szintű nyelvismeretről. Az iskolában nem elfogadható szintű nyelvismeretet tanítanak, hanem azzal kínoznak, hogy ne csak a szabályokat tanuld meg, hanem a számtalan kivételt is. Biztosan ismersz valakit, aki már dolgozik, dolgozott külföldön. Azt fogja neked mondani, ha megérted amit mondanak és megérteted magad, az elég a boldoguláshoz. 

Ez azonban nem pottyan csak úgy senkinek az ölébe. Meg kell érte dolgozni. Mit kell tudni ehhez? Az alapszakma megszerzése során az alábbiakra kell figyelni. Műszaki rajz ismeretének elsajátítása magas szinten. A műszaki rajz az egyetlen nyelv, amit a világon mindenütt egységesen beszélnek. Jó, ha a rajzkészség nem csak papíron való szerkesztéshez van meg, hanem egyszerű 2D számítógépes programokkal is. Nem nagy, piszkosul drága ipari felhasználók által használt programokra kell gondolni, hanem az internetről ingyenesen letölthető (free) programokra. 

Az alapok elsajátítása után ha úgy alakul, akkor a komoly ipari rajzoló-szerkesztő programok elsajátítása nem fog gondot okozni. Ez annál is inkább meggondolandó, mert mintha olyan irányba mennének a programok, hogy rajzalapúakká válnak. Ma nem lehet megmondani az irányt, ahová a fejlődés megy. Egy biztos csak, a változás, amire fel kell készülni, amit el kell fogadni. Ezek részben vonatkoznak a faipari megmunkálásra is. 

Ha sikerült kedvet csinálni egy anyagi biztonságot nyújtó szakma elsajátításához kattints erre https://www.youtube.com/results?search_query=cnc vagy üsd be a youtube keresőbe, hogy cnc. 

Köszönettel venném, ha értékelnéd egy rövid hozzászólással a leírtakat, persze terjesztheted is a közösségi oldalakon.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digipenna.blog.hu/api/trackback/id/tr208059540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása