digipenna

töprengések

Munkahelyteremtés

2015. december 31. 12:25 - digipenna

A felismerés, hogy munkahelyek kellenek (elég) régi, megoldás azonban pártállástól függetlenül nincs. Emlékszünk még a nagy egymillió új munkahelyteremtő ígéretre? Új, értékteremtő munkahelyek helyett, közmunka, ami inkább olyan szépségtapasz a statisztikára, mint valós megoldás.

Az új választási körzet kialakítása, új kihívás elé állította a körzet településeit, viszont nem látni ezen településekből jövő kezdeményezéseket a médiában. A hír-világban, egy a régi időkbe visszanyúló nyomtatott (kék) újság áll az élen, színvonalában és (el)ismertségben. A nagy népszerűségű internetes kalocsai blog és egy az OGY képviselő városából jelentkezett hírújság megszűntével, egy megjelenésében megújult hírportál maradt, ahol van lehetőség a beszéljük meg közös dolgainkat megvitatására, ami szinte abból áll, hogy a leváltottak az újakat (hol joggal, hol pusztán a fájdalmas eredményű választás miatt) ütik, vágják.

Ez az írás nem kíván egyik oldal mellett sem kiállni, mert nem emiatt született, hanem amiatt, hogy a hiányzó űrt, a választókerület mind a 29 településén lakóknak, olyan felületet biztosítson, ahol meg tudjuk beszélni a megbeszélni valót, mert abban nincs hiány.

Kedvenc népköltészeti gyűjtőm szavait kölcsönözve: „Emlékezhetik még egy-egy olvasóm” arra, hogy többször kifejtett véleményem szerint, elaprózottan, azaz 29 felé húzva, bajos lesz megtalálni a közös irányt, még ha a közös cél a munkahelyteremtés mindannyiunk előtt ismert és vágyott.

Nincs tudomásom arról, hogy a többször és ismételten előbukkanó követelés, az önkormányzat feladata a munkahelyteremtés bárhol sikerrel, eredménnyel járt volna. Szögezzük le mindjárt az elején, munkahelyteremtés alatt azt értem, hogy olyan munkahelyek jönnek létre, amelyek értéket (adót) teremtenek. A közmunkát nem ebbe a kategóriába sorolom, annak ellenére nem, még ha van is olyan ebbe a kategóriába eső munka, ami értékteremtéssel jár, mert ennek a típusú munkának nem ez a célja, hanem jótékonyan hatni a foglalkoztatási statisztikára.

A fiatalok (és már kevésbé fiatalok) elvándorlása, a szabad munkavállalás, ma egyes helységekben olyan méreteket öltött, hogy az aggodalomra ad okot. Ennek egyik látható jele az eladó lakások, házak nagy száma. Az ebből jövő követelés, hogy csináljatok már valamit, hiszen ezért (is) választottunk meg benneteket, valahogy nem ölt valós munkahelyekben testet.

A hogyan teremtsünk munkahelyeket kérdés megválaszolása égetőbb, mint bármikor ezelőtt volt. Mivel a választott önkormányzatok erre a mai napig nem találták meg a feleletet adódik a kérdés, kinek a feladata a munkahelyteremtés.

Munkahelyek többféle módon születnek. A legklasszikusabb mód a fizetőképes igénykielégítés. A másik, a már meglévő vállalkozások (szolgáltatások) fejlődése. Nem tévedünk nagyot, ha kijelentjük, napjainkban, a fölsoroltak egyike sem jellemző térségünkre. A tőlünk független munkahelyteremtés a (külföldi) multik által létrehozott munkahelyek, mint áruházláncok helyi fióküzletei, vagy környékünkön a svájci óriáscég mezőgazdasági terményeket feldolgozó egysége.

A feladat adott. Beszéljük meg. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digipenna.blog.hu/api/trackback/id/tr508216208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása