digipenna

töprengések

A Kokárda

2016. március 15. 00:05 - digipenna

1848 március 15

Már szinte mindent elmondtak erről a napról.

"Szendrey Júlia is fogott egy piros fehér zöld szalagot, isten tudja honnan vette, lévén hogy akkor még nem volt a nemzet színe piros-fehér-zöld sávos lobogó, és összevarrta. Így maradt ránk, így használjuk. Az egész vita semmi másra nem jó, mint megint azt vágni a magyar pofájába, hogy lám ilyen bunkó vagy, még azt sem tudod, hogy kell a kokárdának kinézni." (egy hozzászóló)

http://erdely.ma/kultura.php?id=87498&cim=hogy_nez_ki_az_igazi_kokarda

 

A honvéd zászlók jellegzetessége a körben futó, egyenlő szárú háromszögekből álló piros-zöld éksor, azaz farkasfogdíszítés. Előlapjukon mindig a magyar kiscímert ábrázolták, a trónfosztás után korona nélkül, hátoldalukon pedig a Magyarok Nagyasszonya látható. Ennek a zászlónak az előlapján a korona nélküli kiscímeren a korona helyén az 1848-49-es szabadságharcra jellemző, hungarikumnak tekinthető kardos koszorú motívum található. Eredetije Nagyváradon készült, a Bem tábornok által vezetett hadtest egyik alakulatának volt a zászlaja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digipenna.blog.hu/api/trackback/id/tr348474906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása