digipenna

töprengések

Kárpátok Szövetség

2016. július 03. 22:09 - digipenna

új törésvonalak

 

A brexit sok egyéb mellett megvilágította azt is, hogy hiányzik a kiszámíthatóság, a stabilitás, és legfőképpen a kisebbségben lévő vélemények megértésének hajlama az Unióból. Volt időszak, amikor közszájon forgott, a tagországok, az EU központját politikus-elfekvőnek használták és kiérdemesült politikusaikat ide küldték. Mostanra érett be ez a bölcs előrelátás.

Európa térképén új törésvonalak jelentek meg: a britek, az alapítók, a volt keleti blokk országai. A nagy ellenfél kiválása után a németek már csak a franciákat kell legyőzzék, a kicsikről, a gyengébbekről már eddig sem vettek tudomást. Valami olyan készül, hogy a kisebb országoknak azok közül is a volt keleti blokkbelieknek másodrangú szerep jut, ha egyáltalán. A német gazdaság erőfölénye miatt eddig is olyan önkiszolgáló helyként tekintett ránk, ha szükség volt vitték/hívták kiképzett szakembereinket, vagy gyártáselhelyezéssel egyenlítették ki a megnövekedett keresletből adódó igényeik kielégítését.

Mi meg néz(t)ünk mint a sült hal. Vegyük sorba: Lengyelek, csehek, szlovákok, románok, bolgárok, horvátok, szlovének, meg mi. Jóindulatunk jeleként bevehetnénk a csapata az eddig kizártakat, a szerbeket. Közösen ott lennénk a százmilliónál, lélekszámban. Egyedül egyikünk se képes érdekeit érvényesíteni, ezt világosan mutatta a migráció kezelése. Vagy összefogunk, vagy körbeépítjük magunkat kerítésekkel, s így egymást is elszigeteljük.

Bármennyire is iszonyodnak trianoni barátaink, nincs más út, mint közösen egy kibővített Kárpári régiót összehozni. Legyen a neve mondjuk, Kárpátok Szövetség. Bár a tagországok nehezen mennének ebbe bele, de ez egy olyan név, amire ott nyugaton fölkapnák a fejüket. Ettől ütősebb csak a Hun Unió, esetleg Attila vagy Árpád Unió lehetne. A Visegrádi Négyek elnevezésen is inkább röhögőgörcsöt kaptak, minthogy bármilyen történelmi eseményre gondoltak volna, és végigfutott volna a hátukon a hideg.

A magam részéről hajlandó lennék megtanulni az új szövetség minden tagállamának nemzeti hősként tisztel költőjének egy-egy vesét, pl. a LUCEAFARUL-t. -Lengyel magyar két jó barát, együtt emel kardot, kupát- tudtam eddig is.

Ez nem azt jelentené, hogy hátat fordítunk az Uniónak, hanem, hogy érdekeink érvényesítését így jobban tudnánk menedzselni. Brüsszel már rég megérett egy reformra. Így ki tudnánk közös erővel ezt erőszakolni. Ja, az osztrákok. Jobb ha távol tartjuk magunkat tőlük. A történelem folyamán a fölsorolt országok nem igazán mondhatják el, hogy annyi mindent köszönhetnek a habsburg politikának, mentalitásnak. Ebbe a mini EU-ba nem illenek.

Fizikából ismert a hatás, ellenhatás. Ha nem mutatunk föl erőt, esélytelenek vagyunk. Szép lassan ez az erő átmenne gazdasági teljesítménybe is. Én bizakodó vagyok. A brüsszeli EU hibából tanulva egy élhető, szerethető hazát (ki-ki magának) és egy erős közösséget hozhatnánk össze. Nem olyan komplikált ez, ész és akarat kell hozzá.

 

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://digipenna.blog.hu/api/trackback/id/tr878864534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.07.04. 09:47:03

Tisztelem és csodálom a naivitásodat.
Tudod Trianon a maga idejében egy cél volt, és nem folyomány. Persze a fától az erdő ritkán látszik, de kellő távolságból már körvonalazódik néhány érdekesség. Pl: Mo. nem tagja volt egy egyelőségen alapuló nemzetközi uniónak, hanem gyarmata az osztrák császárságnak. A nagy háború első felvonása miattuk kezdődött. A trianoni osztogatásban ennek ellenére nem Ausztria lett felosztva, hanem Mo. Már a háború előtt munkálkodtak azok az érdekek, amiknek nagyon az útjában lett volna egy erős gazdasági egység. Ezért kellett ennek a lehetőségét is megszüntetni, jobb híján háborúval. Annyi hiba csúszott a számításba, hogy jött Horthy, és így nem vérzett ki teljesen az ország, viszont lassan kezdett feltámadni. Ismét kellő távolságból szemlélve a dolgokat, kellett a második felvonás, megfűszerezve nemzetiségi fasizmussal. Máig is így működik, és a megalkotóknak ez jó. Miközben a Kárpátok között elvakult nacionalisták egymásban, és a mértéktartókban látják a szebb jövő gátját, addig nem kell félni, hogy egy értékalapú, nem feltétlen fogyasztásra épülő mértéktartó társadalom kialakul Európa kellős közepén, és precedenst teremt az eszetlen mérőszám alapon működő világból való kiszakadásra. Ennek ellehetetlenítésére volt rendelve előbb a szoci, most az EU gyámként. Ha ennek ellenére mégis felülkerekedne a józan ész, megkezdődne a harmadik felvonás.
Az EU eleve egy bizarr képződmény, hiszen egymás értékeit és érdekeit szerződés nélkül is módunkban állna tiszteletben tartani, és szerződés ellenére is rendszeresen figyelmen kívül hagyjuk. Gyakorlatilag csupán egy idegesítő tyúkszem, hiszen nem véd meg semmitől, de mindenbe beleszól.

Ad Dio 2016.07.04. 16:07:21

A V4 nem rossz kezdeményezés. Az elnevezés persze tökéletesen mindegy. A közös fellépésen van a hangsúly. Persze a németek azon lesznek, hogy leszalámizzák ezt a blokkot. A gazdasági erejüknél fogva,... nos remélem nem sikerül, de fogadni nem fogadnék rá...
Az EU nem az ördögtől való, de pillanatnyilag rossz az irányvonala. Változtatni kell, azt pedig csak belülről lehet.

mintaszel 2016.09.12. 01:11:18

Bizony bizony, nagy szükség van itten egy nagy közös kárpátmedencei összeborulásra. Mer' csak az tud megmenteni minket kéremszépen. Összefog a szlovák, román, szerb, magyar, ukrán, meg osztrák és megteremcsük a nagy közös kolhoz... ööö közös paradicsomot. Tisztösségös böcsületös komunisták vagyunk, él még bennünk a varsói szerződés, meg a kágéesté. Akkor még tudtak dolgozni az emberek, nem úgy, mint most. Összefosás van, taváriscsi. Agyinsztvo.

harcikurt.wordpress.com/2016/05/27/a-nemzetek-kozotti-osszefogas-egeto-szuksegerol/
harcikurt.wordpress.com/2016/06/10/megegyszer-az-osszeborulosdirol/

Van a szegény mezítlábas, kommunizmusban fölnőtt értelmisi, kinek (önhibáján kívül) fogalma sincs arról, hogy mi volt az a nyugat-európai nemzetfejlődés, és mit jelent az, hogy V. Henrik már 1420-as években __angolul__ fogalmazá leveleit, míg nálunk még az 1830-as években is latin vala a hivatalos nyelv.

Helyette van a jóöreg agitprop hogy jajjmileszkicsiszegényszarsemmitlérőkvagyunk eltaposnakminket meg háttérhatalmazás agyba-főbe.

Mindkét írtam cikket elejétől végéig kötelező elolvasni.
süti beállítások módosítása