digipenna

töprengések

1918. december 1.

2016. december 01. 19:13 - digipenna

December 1. a legnagyobb román állami ünnep.

Trianon http://szekelyhon.ro/olvasoink-kuldtek/miert-nem-unnepelunk-december-1-en  egy végtelenül cinikus, nanométer pontossággal kiszámított, nagyhatalmi megoldás eredménye. A nemzetiségek „fölszabadítása” egy célt szolgált, egy erős, gazdaságilag egységes ország tönkretételét. Ha olyan érzékeny a világ az elnyomott nemzetiségekre, akkor hogyhogy nincs egy majd negyvenmilliós népnek saját országa (kurdok). Meg a baszkoknak, meg a katalánoknak, meg a … Mióta az internet révén a világ kinyílt, látni, trianonban pontosan úgy osztottak föl egy országot, ahogy tették másutt.


Déli szomszédunk véres háborúval esett szét. A menekültek (migránsok) ugyancsak az erőskezű diktátorok távozása/halála után indultak meg felénk. Tudomásul kéne már venni a világnak, amit háborúkkal, erőszakkal lerombolnak, hogy helyette demokráciát csináljanak nem állta ki az idők próbáját.

Trianon ékesen bizonyítja, ha bármilyen ürüggyel/indokkal fölosztunk egy egészet, abból csak rész-darabkák lesznek. Egyetlen egy „gyarapodott” ország nem jutott a majd száz év alatt nyugat-európai-szintű gazdasági fejlettségre, az, hogy egyszer egyik jobb hajszálnyival, máskor a másik, az csak arra jó, hogy az éppen jobb pozíciókban lévő országok vezetői döngethessék a mellüket.

Meg aztán, itt lenne már az ideje, hogy a „gyarapodott” országok (beleértve az osztrákokat is) föltegyék maguknak a kérdést, akkor mi elloptuk tőletek a múltatokat, jövőtöket? Tulajdonképpen ma sem érdeke sem a nagyhatalmaknak, sem a „gyarapodott” országoknak, hogy rendeződjék trianon.

Olyan jó, hogy van egy hely, ahol mindig egymásnak lehet embereket ugrasztani. Az ilyen évfordulók ünneplése, (egyfajta) provokáció.

Olyan jó az, amikor a sebek újra fölszakadnak, mert az egyik fél hozzáköti magát több-tucatnyi stadion árával vetekedő beruházással az egyik félhez (paks2) a másik meg a másikhoz. „A román hadügyminiszter szerint az Egyesült Államok várhatóan egy zászlóaljjal vesz részt a Romániába telepítendő NATO-dandárban.” www.origo.hu/nagyvilag/20161003-nemetek-es-amerikaiak-is-reszt-vesznek-a-nato-romaniai-nemzetkozi-dandarjaban.html Persze, mondhatná a medvével táncoló, meg az egykori manöken frissen megválasztott férje, hagyjuk ezeket békén, szenvedtek eleget.

Persze, meg kéne békülni már! De így hogy, amikor „gyarapodottak” nem akarnak? A legszomorúbb ebben az, hogy a megmaradt országrész nem tud ezzel a helyzettel mit kezdeni. Az ilyen dacosságok hoznak még pár százalék szavazatot, mert most aztán jól megmondták nekik, aztán jön egy újabb "provokáció" és megy minden tovább.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digipenna.blog.hu/api/trackback/id/tr7012015320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása