digipenna

töprengések

Kis magyar biotóp*

2017. április 02. 11:33 - digipenna

Miután lassan azt hinné az ember nincs már kit legyőzni egyszer csak sistergő nyilak zúdulnak három betűre. CEU! Sikerült megint egymásnak feszülni. Jobban mondva sikerült ebben a kis magyar biotópban úgy tenni, mintha, mintha most aztán nem csak Brüsszelnek mutatjuk meg, hanem Amerikának is. „. . . kétéves képzés a CEU-n nagyjából 4-4,5 millió forintba kerül” Ebből látni, ezen a posztgraduális képzésen elsősorban azok vesznek részt, akik sikeres magyar cégeknél keresik a kalácsra meg a CEU-ra valót.

A gazdaságilag sikeres/erős országok a gazdaságon túl, az oktatással is előkészítik a talajt a további sikereknek. Ugye nehezen képzelhető el, hogy az önzetlen adakozó, ne várna el ellenszolgáltatást. Ha mást nem, legalább azt, hogy érvényesítse, ismertesse, vonzóvá tegye önmagát, az általa képviselt országot, gazdasági formát.

Ahelyett, hogy mi is hasonlóval kedveltetnénk meg magunkat védelmi állásba húzódunk. Nem mondom, hogy támadóállásba kéne átmenni, de jó lenne látni, hogy a magyar érdekek védelmére, terjesztésére hajlandók néhány stadionnyit (vagy többet) áldozni, az elszakított területeken túl is.

Sorsfordító eseményeket élünk és ahelyett, hogy magunk is részt vennénk az események alakításában, sodródunk, védekezünk, verbálisan támadunk.

A minap Theresa May brit miniszterelnök küldött egy levelet az EU-nak, melyben „Elbocsátó, szép üzenet” kérése helyett kemény brexitet vetített előre. A britek gazdasági ereje akkora, mint a leggyengébb 20 EU tagállamé összesen. Ez eddig talán még nem tudatosult a maradókban. A britek nélküli EU-t a németek túlsúlya fogja jellemezni minden téren. Ha marad a megfáradt Kanzlerin, vagy ha a pofozkodós váltja, olyan helyzetbe fogunk kerülni, amit általában az ellenségének szokott az ember kívánni.

Orbán, a Fidesz nagyon védelmi állásba húzódott, mindenkitől meg akar minket védeni. Nem mondom, hogy támadóállásba kéne átmenni, de jó lenne látni, hogy a magyar érdekek védelmére, terjesztésére hajlandók néhány stadionnyit (vagy többet) áldozni. Erre azért lenne égetően szükség, mert van ugye a CEU. Meg van a Goethe Institut. A világ 98 országában 159 intézetet működtetnek a németek.

Nem tudok arról, (- - nem egyetemi hungarológiai tanszék, mert az van itt ott- - ) hogy tele lenne a világ, ha nem is HUN-Magyar Intézetekkel, de önálló magyar kézben lévő, magyar érdekeket képviselő, mondjuk Apáczai Csere János vagy Kriza János Intézetekkel. Magam a Vadrózsa Intézet megnevezést szorgalmaznám. Úgy gondolom, ha fölkeltenénk az érdeklődést a magyar nyelv, irodalom iránt a nagyvilágban, az többet jelentene, mint milliónyi négyzetméter plakát.

Erre azért lenne szükség, mert a világban nyelvünket nem értik, így irodalmunkat, gondolkodásunkat, mentalitásunkat, cselekedeteinket sem értik. Ráadásul nyelvünk a mai világnyelvekkel semmilyen formában nem mutat hasonlóságot, kapcsolatot. Nem azért nem beszélünk nyelveket, mert lusták vagyunk, hanem a föntiek miatt, hogy egy nyelvvizsga sírás, vérizzadás nélkül nem megy.

Hogy népmesei fordulattal éljek, a kenyerem javát már megettem, de nem tudok senkiről, aki középfokú nyelvvizsgát (bármilyen nyelvből) letett volna úgy, hogy az iskolai oktatáson túl ne vett volna magántanártól nyelvórákat.

Nem gondolom helyes, ha a diákok tanulásra fordítható órák ezreit pocsékolják el azzal, hogy minél korábbi időpontra hozzuk a kötelező nyelvvizsgát. Óriási a veszély, mert ezzel az anyanyelv ismerete károsodhat. Azt se gondolom, hogy helyes ebben a dologban más országok gyakorlatára hivatkozni, hiszen számukra rokon nyelvekről van szó.

Ja, a biotóp. Ki kéne lépni ebből a zárt világból. Ha fölvesszük a világ ritmusát és ötvözzük azzal ami ezer éveken át megtartott bennünket ismét sikeres, gazdaságilag erős, szellemében józan és szerethető országot csinálhatunk magunknak. Ne adjuk alább!

- - - 

(600 tantermi órára és ugyanennyi otthoni gyakorlásra van szükségetek a középfokú nyelvtudás eléréséhez . Összesen 1.200 óra. 2016-tól minden mesterszakon kötelező lesz a középfokú nyelvvizsga, 2020-tól pedig az alap- és osztatlan képzésekre is kiterjeszti.)

* Élőhely: az élőlények meghatározott csoportja által (biocönózis) lakott terület. A biotóp az életközösség környezete, általában elhatárolható és jellemző ökológiai (biológiai) tulajdonságai vannak. élőhely; az azonos életfeltételeket igénylő állati és növényi életközösségek zárt élettere, amelyen belül létezhetnek

 vadrozsak.jpg

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://digipenna.blog.hu/api/trackback/id/tr7212395035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2017.04.03. 11:26:02

A jó szándék méltányolandó de olykor-olykor kevés.
süti beállítások módosítása